Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

ELÄMÄNTEHTÄVÄSTÄ

Torstai 28.3.2013 - Terttu Saksala


Elämäntehtävä on erittäin ajankohtainen aihe näinä haasteellisina aikoina, kun ihmiset voivat niin kovin huonosti, joko työuupumuksen takia, tai työn puutteen takia. Myös ihan normaalisti työssä käyvät ihmiset ahdistuvat, koska heidän omat arvonsa ja työpaikan arvot eivät kohtaa, he eivät ehkä tunne itseään tärkeiksi, tai työtään merkitykselliseksi. Kaikki eivät ole tästä itse tietoisia, sitä vain ihmetellään, mistä tämä henkinen pahoinvointi oikein kumpuaa, vaikka kaikki on periaatteessa hyvin.

Työn alkuperäinen tarkoitus on ollut tuottaa iloa ja mielihyvää tekijälleen. Pikkuhiljaa työ on kuitenkin liitetty talouteen, rahan ansaitsemiseen ja hengissä pysymiseen ja tämän pakonomaisuuden myötä siitä on kadonnut ilo.

Nykyinen suuntaus onkin, että ihmiset, muutkin kuin keski-iän kriisissä kamppailevat naisihmiset, jättävät turvallisia, korkeapalkkaisia työpaikkojaan, ja hakeutuvat tehtäviin, joissa he kokevat voivansa olla onnellisia ja määrätä itse omasta ajastaan ja elämästään, silläkin uhalla, että tulot laskevat merkittävästi.

Itse olen tästä loistava esimerkki. Perinpohjin stressaantuneena ja masentuneena jätin turvallisen ja säännöllisen tulolähteen ja aloin yrittäjäksi. Tämä uroteko jakoi mielipiteet kahtia. Toiset onnittelivat, ihailivat ja vähän kadehtivatkin rohkeuttani ja toiset pitivät minua ehdottomasti hurahtaneena ja kertoivat minulle useaan otteeseen, että katuisin tekoani ja tulisin melko varmasti epäonnistumaan. No näin ei käynyt. Koen säästyneeni vatsahaavalta ja masennuslääkkeiltä, ja säilyttäneeni mielenterveyteni uran vaihdoksen johdosta, ja tyttäreni kiittää siitä minua edelleen, vaikka tapahtuneesta on jo kahdeksan vuotta aikaa.

Useissa eri tutkimuksissa onkin todettu, että raha ei todellakaan enää ole se ykkösjuttu, minkä perusteella tuleva ammatti ja työpaikka valitaan, vaan henkinen hyvinvointi ja se että ihminen kokee olevansa tärkeä ja tarpeellinen ja että työ tuottaa tyydytystä. Yhä useammat kertovat viikkolehtien sivuilla hypänneensä oravanpyörästä ja toteuttavansa kutsumustaan.

Mitä sitten on kutsumus? Toisten ihmisten auttaminen lasketaan ainakin kutsumukseksi, myös sademetsien ja turkiseläinten puolesta taisteleminen on kutsumustyötä. Itse uskon, että meillä on jokaisella oma tietty tehtävä, jota meidän on tarkoitus toteuttaa. Kun me löydämme sen tehtävän ja teemme sitä täydestä sydämestämme, tuntien iloa sen tekemisestä, onnellisuus lisääntyy elämässämme. Kysymys on inspiraatiosta, se on vielä isompi asia kuin motivaatio. Ollessamme inspiraation vallassa meitä ohjaa eteenpäin sisäinen palo ja se näkyy ja tuntuu taatusti muillekin.

Elämäntehtävä ei aina ole kaikkien kohdalla niin iso ja suuressa mittakaavassa tapahtuva asia. Myös marketin kassalla tai viraston tiskillä voi toteuttaa elämäntehtäväänsä. Kysymys on siitä asenteesta, miten sen työn toteuttaa. Jos saan marketin kassaneidiltä iloisen hymyn ja pari ystävällistä sanaa, siitä jää hyvä mieli pitkäksi aikaa. Elämäntehtävänä voi olla siinä kohtaa toisten ilahduttaminen.

Elämäntehtäväämme toteuttaessa meillä on myös suuremmat mahdollisuudet menestyä taloudellisesti. Kun keskitymme tekemisen iloon ja hyvän olon tunteeseen, minkä tekeminen meille antaa, emme silloin murehdi muita asioita. Koska energia virtaa huomion suuntaan, saamme elämäämme lisää iloa ja hyvää oloa. Rahaa tulee sivutuotteena silloin kun me teemme sydämestämme sitä mitä me rakastamme tehdä. Tärkeintä ei aina ole mitä tekee, vaan miten sen tekee. Kaiken minkä teet sydämestäsi, aikomuksena ilahduttaa ja antaa hyvää toisille, saat itse monin verroin takaisin.

Avainsanat: ELÄMÄNTEHTÄVÄ, ONNELLISUUS, HYVÄ OLO


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini