Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

KUKA ON HENKINEN OPETTAJA

Sunnuntai 9.7.2017 - Terttu Saksala


KUKA ON HENKINEN OPETTAJA                                                             

 

Olin jokin aika sitten ystävieni kanssa baarissa, nautin alkoholia ja tietysti tulin humalaan. Oli oikein mukava ilta. Lähiaikoina pidän henkisen hyvinvoinnin kurssin uskomuksien syntymisestä ja niiden vaikutuksista elämään.

Olen lukenut monista suurista guruista jotka odottavat seuraajiltaan täydellistä omistautumista aatteelle, tähän usein sisältyy myös seuraajan mahdollinen omaisuus tai ainakin osa siitä. Vuosia sitten eräs amerikkalainen henkinen opettaja järjesti Norjassa henkisen seminaarin jonne lähdimme ystävieni kanssa omalla autolla. Seminaari ja koko matka sinne oli upea kokemus, vapaa-aikana nautimme ystävieni kanssa alkoholia ja vähän ”törttöilimme”. Henkisellä opettajalla ei riittänyt tässä kohtaa ymmärrystä eikä anteeksiantoa vaan hän lopetti kommunikoinnin kanssani ja poisti minut koko sähköpostilistaltaan.

Olen nähnyt tv:stä dokumentin Deepak Choprasta jossa hänen poikansa ihmettelee isänsä saamaa gurun mainetta, kotona hän on aivan tavallinen mies. Chopra saattaa ilmoittaa perheelleen menevänsä meditoimaan ja sulkeutuu huoneeseen, poika sanoi että ensin hän räplää älypuhelintaan ja sitten kuorsaa täysillä.

 

Kuka on hyvä henkinen opettaja, mikä hänestä tekee hyvän ja henkisen? Itse asiassa, täytyykö  opettajan yleensä olla henkinen? Itse ajattelen että henkisen opettajan olisi hyvä olla käynyt itse läpi asiat joita hän opettaa, siis oppinut itse, ettei opeta pelkän kirjatiedon perusteella.  Joka tapauksessa, henkinen opettaja on myös itse ihminen ja vaikka hänen elämäntehtävänsä onkin opettaa toisia, hän oppii myös itse koko ajan. Henkisellä opettajallakin on oma elämänpolkunsa jota hänen on tarkoitus seurata. Siihen kuuluvat tietyt asiat ja oppiläksyt, ihan niin kuin kaikilla muillakin ihmisillä. Jos joku on oppinut jotakin hienoa ja mahtavaa, jolla voi auttaa toisia helpottamaan omaa elämäänsä, totta kai sellainen tulee jakaa kaikille muillekin. Mm. sellainen on henkinen opettaja. Olen varma että näitä hienoja ja mahtavia asioita löytyy hyvinkin monelta ihmiseltä.

Kumpi on parempi, henkiseksi  itsensä laskeva henkilö jonka sydämessä on kylmyyttä ja kovuutta toisia kohtaan, joka ylentää itsensä kun on jo itse niin pitkällä henkisellä tiellä ja tuomitsee muita, vai sellainen ihminen joka nauttii elämästä ja sen iloista, pitää hauskaa, mutta joka pystyy tuntemaan myötätuntoa toisten kärsimystä kohtaan ja hyväksymään toiset sellaisina kun he ovat. Useimmissa meissä, myös itsessäni, taistelevat nämä molemmat voimat.

 

Oma äitini on mielestäni ollut minun paras ja suurin henkinen opettajani. Olen selvinnyt voittajana vaikean lapsuuden aiheuttamista traumaattisista asioista. Myös tyttäreni osasi jo hyvin pienenä kysyä että ”äiti mikä sua nyt oikeesti vaivaa”, kun tiuskin hänelle jostakin. Muistan entisiä miesystäviäni, joista löysin monenlaisia ”vikoja”, sittemmin huomasin että nuo samat viat olivat myös minussa itsessäni.

 

Myös omat eläimeni ovat opettaneet minulle suuria ja tärkeitä asioita. Hevoseni on ovat opettaneet minua olemaan rohkea ja olemaan koko ajan läsnä siinä hetkessä missä olemme. Ennen kaikkea ne ovat opettaneet minua rakastamaan niitä ilman ehtoja ja olemaan kiitollinen siitä että ne ovat minun elämässäni. Sanat eivät riitä kertomaan siitä rakkaudesta ja kiitollisuudesta jota tunnen niitä kohtaan ja siitä mitä ne ovat minulle antaneet vuosien varrella. Kissani ovat opettaneet minua vain olemaan, olen oppinut antamaan itselle yhä useammin ja useammin luvan vain olla eikä tehdä yhtään mitään. Pienet, hauskat ja suloiset koirani ovat opettaneet minua nauramaan ja tuntemaan iloa siitä mitä minulla on. Naurun avulla jaksaa taas monta vaikeaakin tilannetta eteenpäin.

 

Kaikkien ihmisten ei tarvitse julistautua henkisiksi opettajiksi eikä pitää seminaareja vaan me ihmiset olemme kaikki toinen toisillemme henkisiä opettajia. Oppimista tapahtuu koko ajan, aivan arkielämässä, läheisten ihmisten, tuttujen ihmisten ja tuntemattomienkin ihmisten kautta. Tunteet ovat merkkejä tunnistamista ja käsittelyä vaativista asioista. Mitä enemmän joku toinen saa sinut ärsyyntymään, sitä suurempi ongelma sinulla on itsesi kanssa. Sen myöntäminen ja peiliin katsominen vaativat rohkeutta mutta se kannattaa. Rehellisyys itseä kohtaan on vapauteen vievä tie.

Avainsanat: Henkinen kasvu,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini